Косметичний силікон

косметичний силіконВивчаючи склад шампуню або кондиціонера, Ви навряд чи побачите там слово «силікон» чи «silicone», не дивлячись на те, що майже усі кондиціонери і шампуні «два в одному», та і немало звичайних шампунів, містять один з видів цієї хімічної сполуки. Найчастіше, у складі косметичних засобів, можна побачити слово «Dimethicone», а також схожі слова або словосполучення : «Amodimethicone», «Polydimethylsiloxane», «Cyclomethicone», «Cetyl dimethicone». Окрім перерахованих хімічних сполук, синонімом Dimethicone є – Cyclopentasiloxane і Silicone oil. Усі перераховані речовини є силіконовмистуючими і відповідно відносяться до силіконів. Ця хімічна сполука отримала величезне поширення в різних областях від будівництва до пластичної хірургії, завдяки унікальним якостям в комбінаціях, відсутніх у будь-яких інших відомих речовин. Ця стаття присвячена використанню силікону в миючій і доглядаючій за волоссям косметиці.

Що ж таке силікон

Силікони - це численна група хімічних сполук, які включають великі полімери, що містять кремній. Залежно від формули і міри полімеризації і поперечного з'єднання полімерів, вони можуть бути мастильними рідинами, воском, або гумовими виробами. Рідкий силікон був отриманий в 1961 році американськими ученими, і відтоді став широко застосовуватися як в медицині, так і в косметології. Сьогодні, близько 50% усіх косметичних засобів містять у своєму складі різні силікони. Силікони нешкідливі, не викликають алергію і роздратування шкіри, не проникають у внутрішні органи людини, не можуть служити причиною онкологічних і аутоіммунних захворювань, хвороб сполучних тканин, неврологічних розладів і інтоксикації.


Цікаво, що в англійській мові слова силікон(silicone) і кремній(silicon), відрізняються тільки однією буквою.


Серед косметичних засобів по догляду за волоссям силікони найчастіше зустрічаються у складі кондиціонера (шампуню-кондиціонера, бальзаму-кондиціонера). Силіконові компоненти дають досить швидкий ефект, особливо на дуже пошкодженому волоссі. Вони розгладжують лусочки волоса, заповнюють порожнечі, створюють захисну плівку, що надає блиск. Саме тому силікони особливо активно використовуються у складі кондиціонерів і бальзамів-кондиціонерів для сухого волосся, що піддалося знебварвленню, хімічній завивці.

косметичний силіконОсновні види силиконів

Існую п'ять основних груп силіконів, що входять до складу різних засобів по догляду за волоссям.

  1. Липофильные силікони відносяться до силіконових олій(Silicone oil). Вони надають волоссю гладкість, заповнюють пошкоджені ділянки волосся, створюють захисне покриття. При активному використанні кондиціонерів, що містять такі компоненти, волосся може надмірно обважнюватимуть і швидко забрудняться. Не рекомендуються для волосся схильного до жирності. Віддаляються шампунем, що містить аніонні ПАР у складі миючої композиції. Найчастіше зустрічаються наступні липофильні  силікони: Dimethicone, Cyclomethicone, Amodimethicone, Phenyltrimethicone.
  2. Поліолдиметикони відносять до гідрофільних(водорозчинним) силіконів. Водорозчинні силікони найчастіше входять до складу шампунів. Вони покращують піноутворення косметичного засобу, створюючи стійку об'ємну піну. Великий плюс водорозчинних силіконів полягає в тому, що вони повністю змиваються водою і не відкладаються на волоссі. Приклади: Dimethicone Copolyol, Trirnethylsilyamodimethicone.
  3. Леткі силікони ефективні для захисту волосся при термоукладке. Косметичні засоби, до складу якого входять ці силікони особливо ефективні в зимовий період, оскільки захищають волосся від перепадів температури. Леткі силікони мають властивість випаровуватися з поверхні волосся. До них відносяться похідні циклометикону і фенілтриметикон. Приклади: Polydimethylsiloxane, Cyclopentasiloxane & Dimethiconol.
  4. Амінофункціональні (розчинні за допомогою миючих засобів) силікони використовуються для підтримки яскравості кольору на забарвленому волоссі, а також мають обволікаючу і заміщаючу властивість (заповнюють порожнини волоса). Приклади: Aminopropyl Dimethicone, Amino Functional Silicones.
  5. Високополімерні силікони - найстійкіша група силіконів, ці засоби використовуються для спеціальних завдань, наприклад - для склеювання кінчиків волосся, що січуться. В основному, високополімерні силікони використовуються при виготовленні особливих професійних і лікувальних засобів. Основною проблемою, що виникає при використанні косметичних засобів з високополімерними силиконами в складі є те, що їх важко видалити з волосся. Зазвичай для миття голови після застосування подібних засобів використовуються спеціальні шампуні для глибокого очищення, які, до речі, можуть шкодити волоссю. Тому доцільність застосування косметичних засобів з високополімерними силікони знаходиться під знаком питання. Приклади: поликватерниум-10, полиоктаний-10.

Чи варто купувати косметичні продукти, що містять силікон

косметичний силіконОскільки силікони, що використовуються в косметиці, нешкідливі, не викликають алергію і роздратування шкіри, не проникають у внутрішні органи людини, використання косметичних засобів на їх основі в цілому не може зашкодити здоров'ю. До того ж багато видів силіконив  добре змиваються водою або віддаляються миючим засобом. Завдяки кондиціонуючим силіконовим добавкам, навіть саме запушене волосся знову може стати блискучим і шовковистим. Леткі силіконові олії рівномірно розподіляються по поверхні волоса, пригладжують лусочки і дбайливо обволікають стержень волоса. Особливий блиск волоссю надає силікон – фенилтриметикон, що відноситься до групи летких силіконів.

Важливим є питання якості силіконів, що містяться у складі косметичних засобів. Оскільки силікон, як і інші компоненти косметики, може не відповідати стандартам, і тому не мати усіх очікуваних споживчих якостей. Адже немало виробників зі збільшенням обсягу виробництва, починають економити на якості сировини.

Наприклад, якісні   силікони, утворюючи захисне покриття на волоссі, не порушують дихання шкіри голови, оскільки через таку силіконову плівку легко проникає кисень і волога. Дешеві силікони утворюють на шкірі скальпа і волоссі липке покриття, яке не дає шкірі дихати і сприяє швидкому забрудненню, змушуючи скорочувати час між миттям голови.

І, мабуть, найголовніше - доцільність. Адже багато споживачів придбавають кондиціонери, які містять силікон для волосся не тому, що вони їм потрібні, а просто тому, що вони, як ним здається (не без допомоги маркетологів), є обов'язковими доповненням їх улюбленого шампуню. Насправді  так буває не завжди. Якщо ослаблене волосся такі кондиціонери (бальзами-кондиціонери) дійсно покращують, правда, виключно зовні, до наступного миття. То здорове волосся вони можуть  надмірно обважнювати, в усякому разі, однозначно не принесуть їм користі.

Додатково


Список силиконов частіше інших використовуваних в кондиціонерах і шампунях (шампунях-кондиціонерах, шампунях для об'єму).

Перевірте свій кондиціонер або шампунь!

  1. Trideceth-12, Dimethicone Copolyo, Dimethicone copolyol/HWP, Hydroxypropyl, Polysiloxane, Lauryl methicone copolyol – легко змиваються водою, не накопичуються.
  2. Amodimethicone, Behenoxy Dimethicone, Stearoxy Dimethicone- не смываются водой. Вымываются из волос досить важко, і тільки в комбінації з спеціальними шампунями.
  3. Cetearyl methicone, Cetyl Dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Dimethiconol, Stearyl Dimethicone, Trimethylsilylamodimethicone - практично не вимиваються, слід регулярно використати спеціальні очищаючі шампуні.

Поділіться корисною інформацією:

 

 

 

Все, так чи інакше, розчісують волосся. Хтось гребенем хтось масажною щіткою, а хтось і просто власної п'ятірнею. І до певного моменту багато хто вважає цю процедуру косметичної. Найчастіше так вважають чоловіки. Таке ставлення стає...

Коментарі

Post new comment

Нотатка

Пожалуйста, не оставляйте внешних ссылок, такие комментарии блокируются автоматически. Все комментарии на этом сайте публикуются только после просмотра модератором.

Сразу после публикации, Вы можете получить уведомление на ваш электронный ящик. Если Вы хотите получить уведомление, поставьте галочку под формой комментариев.

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Яндекс.Метрика