Лауретсульфат натрію

Лауретсульфат натрію чи повна назва Sodium lauryl ether sulfate, скорочено SLES – це етоксильований лаурилсульфат натрію. Лаурилсульфат, далі
SLS, роблять з лаурилового спирту. Для виробництва лауретсульфата, далі SLES, лауриловий спирт етоксилюють, виходить етоксильований лауриловый спирт. З нього вже отримують SLES. Цей ПАВ начал застосуються на початку 60 років. Речовина вийшла дешевою, прекрасно пінилася, але все одно дратувала шкіру голови, хоча і значно менше, чим  алкилбензолсульфонаты  що широко використовувалися раніше  (зараз їх застосовують тільки в пральних порошках і деяких засобах побутової хімії). Хоча, як і алкилбензолсульфонаты лауретсульфат зберігав миючі властивості в жорсткій воді. SLES є основою в композиціях миючих і чистячих засобів, використовуваних як в домашніх цілях, так і в промисловості.

Для отримання SLES, як і SLS, можна використати і синтетичні спирти, і спирти з кокосової олії. Але ті і інші проходять однакову послідовність хімічних перетворень на шляху до кінцевого продукту і при цьому, очевидно, «натуральність» втрачається. Тому різниця між властивостями SLES, отриманого з рослинної сировини(використовується для "біо"-косметики) і нафти невелика, якщо взагалі її можна виявити. А ось різниця в ціні - істотна. Базовою сировиною для виробництва цих спиртів є нафта. Так що інформація, щодо виробництва з кокосової олії – часто виявляється не більше ніж черговим рекламним трюком.

У складі шампунів SLES є присутнім в концентрації не вище 10 – 17%. Щоб максимально понизити подразливу дію SLES на шкіру, до складу шампунів додаються так звані со-пары, всі разом утворють «миючу композицію» чи «композицію поверхнево активних речовин». Речовини, з яких складається ця композиція, значною мірою впливають на собівартість готового продукту. За 40 років хіміки синтезували немало "м'яких" ПАРов, але ціна будь-якого з них перевищує вартість SLES в рази. Крім того, більшість з них погано піняться, що не подобається споживачам. І миюча здатність відносно SLES нижча - не здатні так ефективно вимивати забруднення. Особливо в жорсткій воді, що дуже істотно для більшості регіонів України і Росії.

Проте існують деякі види очищаючих косметичних засобів, у складі яких этоксильований лаурилсульфат натрію дійсно може бути небезпечний для шкіри. В першу чергу це засоби для очищення обличчя, наприклад гелі-пінки для обличчя, скрабы для обличчя і тому подібне. Таку продукцію не слід придбавати людям з будь-яким типом шкіри, окрім, мабуть, володарів жирної шкіри обличчя. Але і в цьому випадку треба бути дуже обережним при використанні таких продуктів. Також, слід уникати так званих шампунів «для частого використання» на основі SLES. Особливо якщо доводиться застосовувати їх кожен день. З часом це може негативно відбитися на стані волосся і шкіри голови.

У тій концентрації, у якій лауретсульфат натрію використовується в шампунях, екології не шкодить, оскільки має високу міру біорозкладності. Про це свідчить ця стаття на сайті www.pubmed.gov . Хороша біорозкладність SLES обумовлена тим, що вуглеводневий радикал у нього лінійний, як і у більшості жирних кислот природних олій і жирів.

У мережі можна знайти масу «страшилок» і дезинформації пов'язаною з SLES, після яких пора готуватися розпрощатися з волоссям, якщо не з життям. Перша ознака того, що це чергова, копія статті переклад якої можна зустріти на безлічі сайтів, являється безграмотне написання слова лаурилсульфат, а саме - лаурил сульфат.

У укладенні можна сказати, що SLES відноситься до компонент «перевіреним часом», оскільки досить давно і успішно використовується в косметиці. І якщо не зловживати шампунями на його основі(мити голову хоч би через день), SLES зашкодити не може. Проте, людям з особливо ніжною шкірою, бажано пошукати в списку інгредієнтів, як можна ближче до лаурилсульфату ще 2-3 м'якших поверхнево активні речовини. Чи придбати шампунь що не містить лауретсульфат. Оскільки, не завжди висока ціна шампуню, гарантує м'яку дію на шкіру.

Поділіться корисною інформацією:

 

 

 

У більшості випадків, всі розмови про натуральні миючи засоби не більш ніж міф, народжений модою на «натуральність». Але існують у природі речовини сапоніни, які дійсно можуть бути натуральним миючим засобом. Найвідоміші подібні рослини...

 

Коментарі

Post new comment

Нотатка

Пожалуйста, не оставляйте внешних ссылок, такие комментарии блокируются автоматически. Все комментарии на этом сайте публикуются только после просмотра модератором.

Сразу после публикации, Вы можете получить уведомление на ваш электронный ящик. Если Вы хотите получить уведомление, поставьте галочку под формой комментариев.

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Яндекс.Метрика